Nuoren vihaisen miehen mietteitä

Vähemmistöjen Turku?

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevasta politiikasta puhutaan Suomessa enemmän valtakunnallisen kuin kunnallisen päätöksenteon tasolla. Näkyvyyttä on samansukupuolisten parien avioliitto- ja adoptio-oikeuskysymysten lisäksi saanut muun muassa transsukupuolisten pakkosterilisaatio. Näissä diskursseissa unohtuu usein arki: homo ei ole vain naimisiin haluava abstraktio. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat yksilöitä, joilla on opiskelupaikka, duuni, perhe, harrastuksia, asunto, sosiaalitoimistoasiakkuus. Näiden jokapäiväisten asioiden sujuminen on kuntapolitiikasta kiinni.

Ihanteellisessa kunnassa palveluiden saatavuus ja asioinnin sujuvuus eivät tietenkään ole sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta kiinni. Entä todellisessa maailmassa? Kun kaupungin uimahalleista ei löydy puku- ja pesutilaa sukupuolenkorjausprosessissa olevalle, tai kun työvoimatoimiston asiakaspalvelija tokaisee "eihän sulla voi olla avovaimoa, sähän olet nainen itsekin", paljastuu miten asiat oikeasti ovat. Vähemmistöjen huomiointi palvelujen järjestämisessä ja kaupungin työntekijöiden koulutuksessa on ala-arvoista.

Vielä törkeämpää on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin julkisen puolen lääkäreille antama ohjeistus koskien transtutkimuksiin hakeutuvia. Sukupuolenkorjausta tarvitsevat tai sitä harkitsevat kierrätetään Turussa turhan välikäden kautta TYKSissä ennen lähettämistä lakisääteisiin tutkimuksiin Helsinkiin tai Tampereelle. Mitään hyväksyttävää syytä tälle tutkimuksia tarpeettomasti viivästyttävälle ja sairaanhoitopiirin varoja turhaan syövälle käytännölle ei ole osattu esittää - lääkärit tietävät kertoa vain, että "tällainen ohje on annettu ylempää". Tähän on puututtava välittömästi seuraavalla valtuustokaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Santeri Halmetoja

Ensiksi kannattaisi varmaan lyödä tilastot tiskiin, kuinka paljon transsukupuolisia minkäkin julkisliikelaitoksen käyttäjäkunnassa on, jos lähdetään tekemään esimerkiksi noita transsukupuolisten omia pesutiloja kunnan uimahalleihin.

Olisi mielenkiintoista tietää, mistähän kokoluokasta puhutaan, kuinka moni esimerkiksi haluaa vaihtaa sukupuolensa naiseksi mutta silti siittää lapsia (ns. pakkosterilisaatio).

Käyttäjän sadek kuva
Sade Kondelin

Transsukupuolisten omat pukutilat eivät mitenkään välttämättä ole paras ratkaisu uimahalliongelmaan - erilaisia vaihtoehtoja pitäisi pohtia ja punnita. Vähemmistöjen erityistarpeet ja erilaisten päätösten vähemmistövaikutukset pitäisi ottaa huomioon päätöksenteossa.

Esimerkiksi Impivaaran uimahallin perhepukuhuoneiden avaaminen myös sukupuolivähemmistöjen käyttöön voisi olla yksi uimahalliongelmia helpottava keino, johon kuitenkaan ei ole suostuttu.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Niin, tai sitten transihminen tekee oman valinnan ja luopuu uimisesta. Jossakin vaiheessa tähän heteronormatiiviseen jyrkkään kastijakoon miehen ja naisen välillä vaan kyllästyy. Sukupuolen sisäiset erot kun ovat usein suuremmat kuin sukupuolten väliset erot.

Vaaliteltoille on mukava lähteä ehdokkaita haastamaan siinä, että miten kunta näyttäytyy suhteessa vähemmistöihinsä. Onko heidät otettu huomioon vai ollaanko vaan hiljaa, jotta hyvä tulee.

Käyttäjän sadek kuva
Sade Kondelin

Juu, enpä ole uimahalleissa jokuseen hetkeen asioinut itsekään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hieno juttu Sade, älä anna periksi.
Pidä itsesi miehenä :)

Heikki Knookala

ei vissiin lueta vaalimainokseksi?

Käyttäjän sadek kuva
Sade Kondelin

Poistin mainokseksi tulkittavissa olevan osan kirjoitusta. Se jäi sinne epähuomiossa, kun kopioin tekstin suoraan toisesta blogistani. Kiitos huomautuksesta.

Toimituksen poiminnat